Paulownia Elongata


Pentru început vreau să spun că mi-am facut timp special pentru a pune acest articol online cu cât mai multe detalii și informații folositoare.

În acest articol vom vorbi despre Paulownia Elongata, unul dintre soiurile de Paulownia cele mai folosite pentru obtinerea de cherestea de calitate, vom evidentia calitatile și defectele prin comparatie cu celelalte soiuri de Paulownia în aceleasi conditii pedoclimatice.

Particularitati de identificare:

Capsule elipsoid, ovoidale sau subglobose, de obicei, mai puțin de 6 cm lungime,

corola 7.5-9 cm lungime; Cymes cu pedunculi mai lungi, de obicei, atâta cât pediculi sau aproape cât aceștia.

– capsule larg ovoide, partea central inferior mai larg, lățimea mai mult de jumătate din lungimea.

Și cum o poză face cât 1000 de cuvinte atașez mai jos niște poze cu diferentele și particularitațile lui Paulownia Elongata.

În prima poza de la stanga la dreapta sunt prezentate: model inflorescență, floare, fruct, placenta, sămânța, parul pe spatele frunzei.

Paulownia Elongata

Paulownia Elongata

Paulownia Elongata

Paulownia Elongata

Paulownia Elongata

Paulownia Elongata

Paulownia Elongata și Paulownia Tomentosa

Paulownia Elongata

Acum vom vorbi despre particularitatile de creștere rapidă ale lui Paulownia, mai ales Paulownia Elongata.

Creștere rapidă este o caracteristică remarcabilă a speciilor de Paulownia. Sub un bun management util al copacilor pot fi obținute lemn în cinci-șase ani. După cum spun chinezii, Se pare ca un pol într-un an, o umbrelă în trei ani și pot fi tăiate în plăci în cinci ani .

Pentru conditiile din România obtinerea scanduri din lemn de Paulownia se poate face dupa 7 sau 9 ani maxim de creștere.

Mai jos pun un tabel cu compararea cresteri diferitelor specii de Paulownia în 5 ani provincia Wu Gueng (Lat. N 34°26′ Long. E 107°42′).

Paulownia crestere

Paulownia crestere

Acum un alt tabel cu compararea cresteri dupa 10 ani.

Paulownia crestere 10 ani

Paulownia crestere

Se poate vedea diferentele de crestere în volum și înaltime la Paulownia Elongata în comparatie cu Paulownia Tomentosa.

Acum vom prezenta și informatii despre cresterea radacinilor mai ales la Paulownia Elongata.

Paulownia este un copac cu sistem radicular bine dezvoltat adânc înradacinat. Rădăcinile superioare sunt subtiri, ascutite, dihotomic ramificat și crescute foarte dens. Rădăcinile absorbante sunt lungi, de obicei, 1-5 mm în grosime și se poate extinde la mai mult de 60 de cm. Firele de par ale rădăcinii sunt ca fibre de bumbac. Dezvoltarea și distribuția sistemului radicular este mult influențată de nivelul apei subterane, caracteristicile fizice ale solului și disponibiltatea nutrienților. Paulownia este cel mai potrivit pentru solurile nisipoase pierde ( loose sandy soils ) cu bun drenaj. De obicei, există mai multe rădăcini laterale ramificate ( clawshaped ) puternice și mari de creștere în adâncime.

Sistemul radicular al lui P. elongata crește, de obicei, în partea superioară și straturile inferioare ale solului, adâncimea variază între variaza 0.8-1.0 m.
Rădăcinile se răspândesc în stratul superior sunt mici și 98% din rădăcini de absorbție sunt subtiri, nelignificate și apar într-o rază de 0-4 metri. Rădăcinile în stratul inferior cresc de obicei, un metru adâncime, cu o răspândire foarte mare.
De exemplu, în satul Yui Xiang, județul Suei, provincia Henan, răspândirea rădăcini la un copac a fost de 29,5 m de 28,1 m lățime, de aproximativ 2,8 ori mai mare în comparație cu răspândirea / lărgimea coroanei.

Aproape 70-85% din rădăcini de absorbție la P. elongata sunt răspândite pe o rază de 40-100 cm, acest tip de rădăcină răspândire este de ajutor și oferă condiții foarte potrivite pentru intercalarea cu alte culturi. Atasez si poză pentru o întelegere mai clară.

Paulownia radacina

Paulownia radacina

Cresterea coroanei la Paulownia Elongata este preponderenta cu un trunchi central iar în anii urmatori tinde să formeze ramuri laterale rare în coroană formand o coroana conică, înalta si rara. Voi pune mai jos niste poze prin comparare cu Paulownia Tomentosa si Paulownia Fortunei.

În prima poza prezentata este o comparare a tipului de corona între P. Tomentosa (22) si P. Elongata (21).

Paulownia coroana

Paulownia coroana

În urmatatoarea poza vom face comparatie între Paulownia Elongata (23) și Paulownia Fortunei ( 24 ).

Paulownia coroana2

Paulownia coroana2

Creșterea în continuare a trunchiului are loc la fiecare doi la patru ani, producând creșterea în înălțime intermitent. Astfel, un copac de 10 de ani, va fi, de obicei, trecut prin trei – patru perioade de creștere succesive sau ritmic implică creșterea în înălțime. Se observa din practică că peste 90% din volumul de lemn P. elongata se dezvoltă de la partea bazală a trunchiului și prima extindere. Prin urmare, trebuie acordată o atenție deosebită la copac în timpul primei parți timpurie de creștere.

La P. fortunei, una dintre cele două ramuri pseudodichotomous formate este de multe ori mai puternic decât celălalt. Ramura puternică este responsabil de creșterea extinsă a trunchiului. Astfel, P. fortunei de obicei, are o tulpina principală drept și creșterea înălțime este rapidă în primii ani, deși scade mai târziu, uneori cu fluctuații minore.

Creșterea volumului de lemn din P. fortunei este atins mult mai târziu decât la P. elongata, de obicei, în timpul sau în jurul anului 15, în cazul în care creșterea anuală a volumului de lemn este echivalent cu creșterea totală a volumului de lemn în primii cinci ani.

Compararea P. fortunei și P. elongata arată volumul de lemn, trunchi de P. fortunei este de obicei 18-36% mai mare decât cea de P. elongata de același diametru.  Din investigațiile efectuate în diferite locuri, cea mai mare creștere a volumului de lemn din busteni de paulownia cultivate este atins mult mai devreme decât la copaci crescuti sălbatici.

Copacii crescuți din semințe cresc într-un ritm rapid în perioada târzie decât copacii cu înmulțire vegetativă, care arată, de asemenea, un vârf de creștere de o durată mai lungă.

Cerințe climatice.

1. Temperatura. Diferite specii de Paulownia au reactii diferite la temperaturi scăzute.

În Beijing majoritatea puieților P. tomentosa au fost rezistenți fața de îngheț, cei de P. elongata și P. catalpifolia care au fost pe partea însorită au suferit rani ușoare la îngheț.
Mai jos prezint un tabel cu rezistenta la înghet / frig a soiurilor de Paulownia si distributia lor în China.

Paulownia Temperaturi

Paulownia Temperaturi

Diferite specii variază în rezistența lor la rece. P. tomentosa este cel mai rezistent dintre speciile care pot rezista la temperaturi de aproximativ -20 ° C. P. elongata și P. catalpifolia poate rezista la -15 ° C până la -18 ° C. P. fortunei, P. australis , P. kawakamii și P. fargesii poate rezista la -5 ° C până la -10 ° C. P. albiphloea poate rezista în jurul -5 ° C. Creșterea arborelui de Paulownia începe în jurul valorii de temperatură de 8 ° C. Astfel bună creștere a Paulownia este strâns legată de temperatură. Experimentele efectuate în diferite locuri arătat că temperaturile optime pentru creșterea în înălțime și diametru este similară și, de obicei în jurul 24-29 ° C a temperaturii medii zilnice.

Domeniul de temperatură în care diferitele specii de Paulownia se opresc din creștere variază foarte mult.

P. tomentosa – creșterea în înălțimea sa oprit în prima parte a lunii septembrie, la o temperatură medie de aproximativ 20 ° C.

P. elongata în mod normal, se oprește în creștere, la începutul lunii octombrie, la aproximativ 18 ° C

P. fortunei în timpul mijlocul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie. P. kawakamii oprește creșterea în înălțime la mijlocul lunii octombrie, în jurul valorii de 15 ° C.

Puiții insuficient lignificați de Paulownia și copaci mici slab

Puieții insuficient lignificați de Paulownia și copaci mici slabi sunt sensibile la inghet un prejudiciu în timpul iernii, mai ales pe partea însorită, chiar și în zonele de joasa altitudine, în partea de sud calda. După ce a fost rănit de frig, pieleputregai apare pe porțiunile rănite. Ciupercile (Woodrotting) invadează, cu efecte negative asupra creșterii copacului și lemn de calitate. Acest prejudiciu nu este pur și simplu rezultatul a temperaturii extrem de scăzut, dar este, de asemenea, cauzate de diferența mare între zi și noapte temperaturile. În unele zone, aplicarea de var îmbibat pe trunchi de copac sau ambalarea copaciilor cu iarbă bandaj au împiedicat în mod efectiv înghețarea. ( Este vorba de puieții de Paulownia mai sensibili la frig care au fost plantati în partea de nord a Chinei )

2. Precipitatiile / Ploile.

Paulownia are o frunză cu suprafață foarte mare, cu o rată înaltă de transpirație , și are un sistem radicular bine dezvoltat . Prin urmare, suficientă umezeală este foarte importantă pentru creșterea Paulownia. Cu toate acestea , precipitațiile anuale în zonele extinse în care Paulownia este în creștere , fie în mod natural sau cultivate variază foarte mult , de la nivelul de 500 mm la un maxim de 2.000-3.000 mm, așa cum este în Taiwan . Chiar și în partea (loess) deluroasă la nord de râul Wei , în cazul în care precipitațiile anuale este de sub 500 mm , P. elongata și P. tomentosa se dezvolta destul de bine fără irigare artificială . Acest lucru este, în principal din cauza de cele mai multe precipitații sunt în timpul sezonului cald al anului , care este , de asemenea, perioada de creștere rapidă , atunci când Paulownia necesită o mulțime de apă . În estul Henan , Paulownia creste rapid din iunie până în septembrie, și 65 % din precipitațiile anuale coincide cu perioada de creștere a speciei . Distribuția precipitațiilor este astfel util pentru creșterea Paulownia . Ordinea descrescătoare a speciei cu privire la rezistența la secetă este P. elongata , P. fortunei , P. Kawakamii , P. catalpifolia , P. australis și P. fargesii.  Vezi Tabel 9 la punctul 1.

Paulownia nu este foarte sensibil la umiditatea atmosferică. De exemplu, în ultimii ani, unele specii de Paulownia au fost introduse în Sha Che County, (38 ° N, 77,3 ° E), Sinkiang Regiunea Autonomă Uigură, în cazul în care precipitațiile anuale au fost doar de 41,8 mm, evaporarea anuală este de 22,3 mm,umiditatea relativă medie este de 52%. Există 129 zile cu vânt uscat / an. Chiar și în această regiune, atât P. elongata și
P tomentosa cresc bine cu unele ajutari de irigare artificială.

3. Cerințele fața de Lumină.

Paulownia produce ramuri distincte și frunze slab aranjate, care permite pătrunderea luminii. O ușoară umbră pe de o parte, poate denatura forma de copac sau deteriora complet. Experimentele cu puieți arată că aproximativ 70% umbră poate fi fatal. Acest lucru arată că Paulownia raspunde bine la lumina puternica sau iubitoare de lumină și, prin urmare, este de obicei nepotrivită pentru amestecarea cu alte specii iubitoare de lumina cu creștere rapidă. Nu este recomandabil de a avea copaci inalti de alte specii din jurul plantatiei. Wu în zona Gueng, provincia Shensi, o pădure mixtă de P. tomentosa și Populus nigra ( Plop ) a fost ridicat cu o distanță de 3 x 2 m. În șase ani, sa constatat că arborii Paulownia avut o creștere inferior si a mortalitatii de 20%.

Semințe de paulownia sunt ușoare, mici și prezinta un fel aripi, și ar trebui să facă regenerarea naturală ușor. Cu toate acestea, atât în germinarea și creșterea răsad este nevoie de lumină intensă. Prin urmare, Paulownia nu se poate regenera în mod natural în pădure, ci numai pe zonele expuse, cum ar fi terenuri abandonate, se poate considera ca o specie de pionierat / început. În condiții naturale, atât P. fortunei și P. fargesii cresc copaci ca risipit pe munții din sud și partea de sud-vest a Chinei. Foarte puține loturi dense de orice dimensiuni mari au fost observate. Cea mai mare parte ele cresc într-un model succesorale, mai degrabă decât de vegetație ca punct culminant. În pădure naturală mixtă, Paulownia este, în general, egală sau mai înaltă decât celelalte specii de arbori. Acest lucru arată că Paulownia satisface cerințele lumina mare de creștere rapidă, dar repede moare dacă sunt umbriți de alți copaci.

Punctul de saturație de lumina la P. elongata și P. taiwaniana este de 60.000 de lux, care este mai mare decât cea a speciilor de arbori obișnuite (20.000-30.000 lux), iar punctul său de compensare a luminii este de 2.000 de lucși. Diferite specii de Paulownia au cerințe de lumină diferite. Din observațiile de teren, P. fortunei și P. fargesii au un grad limitat de toleranță la umbră și se regenereze în mod natural în pădure deschis sau luminiș. În prezent, nu dispunem de date experimentale cu privire la acest aspect și sunt necesare mai multe studii.

4, Vânt

Semințele de Paulownia sunt ușor de distribuit / împrastiat. Vântul joacă un rol major în dispersie semințe. Acesta a fost înregistrat mai devreme semințele pot călători jumătate la 1 km distanță față de copacul mama. Puieți, arbori tineri și copacii izolați chiar bine stabilite pot fi deteriorate sau rupte de vânturi puternice. Prin urmare, cel mai bine este să se evite zonele foarte expuse cu vânt puternic atunci când aleg locatiile pentru împădurire cu Paulownia.

5. Solul

Paulownia are o distribuție naturală foarte mare în China și a fost introdus cu succes pe arii largi. Se dezvoltă bine în sol bogat humus în zona temperată, pe solul sărac uscat pe North Central China Campia, pe solul forestier bogat în Szechuan Bazinul în zonele subtropicale din nord, pe sol lutos în zonele subtropicale, pe (laterit) în tropice din sudul Chinei, și pe solul cenușiu de carbonat de materialul de bază (loess) pe stepa uscată din vestul Chinei. P. elongata, de exemplu, se dezvoltă bine pe mai multe tipuri de sol.

Paulownia se gaseste mai ales pe sol nisipos și argilos pământ grele. Conținutul de argilă al solului pe care se găsesc diferite specii variază. P. fortunei creste pe soluri cu 16.25-23.49% argilă, în timp ce celelalte specii se găsesc pe soluri cu mai puțin de 10% argilă. Cele mai multe specii de Paulownia sunt adânc înrădăcinate cu rădăcini laterale bine dezvoltate. Extinderea sistemului de rădăcină necesită nu numai condițiile de apă și temperatura adecvata, dar, de asemenea, profund, în (loose) vrac, umed și sol bine aerat. Paulownia necesită o porozitate totală de sol mai mare de 50%, o porozitate care nu a porilor mai mare de 10%, ventilație sol mai mare de 30% și o densitate în (bulk) vrac de medie 1.03-1.3 g/cm-3. Pe solurile argiloase excesiv, P. fortunei, P. tomentosa, P. albiphloea și P. albiphloea var. chengtuensis face cel mai bine în timp ce creșterea de P. elongata este relativ inferior.

Paulownia este sensibil la adâncimea apei freatice subterane și la salinitatea solului. Nivelul de apă ar trebui să fie, în general, sub adâncimea de 1,5 m și apă stagnantă de trei-patru zile pe teren se poate dovedi fatala. Creșterea este afectată grav în cazul în care conținutul total de sare al solului ajunge la 1%.

Nivelul și gradul de toleranță față de pH-ul solului este diferită în diferite specii: P. elongata și P. tomentosa ph 5.0 – 8.9, P. fortunei 5.0-8.0, P. fargesii, P. albiphloea și P. albiphloea var. chengtuensis 5.0-6.0. P. fortunei poate atinge un diametru creștere medie anuală de 3.6 – 4.2 cm pe sol acid dar, de asemenea, creste bine pe soluri cu pH 8,0. P. elongata și P. tomentosa cresc mai bine de o gamă/range/perioadă și mai largă. Comparații ale solului și frunzișului analize de copaci în creștere pe o varietate de soluri arată Paulownia are capacitatea de a absorbi selectiv de calciu și magneziu din sol.

Paulownia este tolerant de sol sărac și poate atinge în continuare creșteri diametru apreciabile. Cu toate acestea, creste mult mai bine pe soluri fertile. Experimente de îngrășăminte arată că cel mai bine este de a aplica un fertilizator complet de azot, fosfat și potasiu, atunci când copacii sunt de 8-10 ani. Azotul este mai eficientă dacă este furnizat ca un singur element.

Recomandare de plantare pentru zona temperata calda de la China Forest Academy:

Pe câmpii și în zonele de deal argilos(loess), P. elongata ar trebui să fie folosit ca principalela specie. Această specie ar trebui să fie plantate în locuri cu adâncime (în jur de 50 cm) bucăți de pământ nisipos. Porozitatea totală a solului trebuie să depășească 50%, cu mai mult de 30% aer și nivelul de apă în sezonul ploios de mai jos 2 m. P. catalpifolia este potrivit pentru zonele delurose și în apropierea regiunilor muntoase. P. tomentosa este potrivit pentru regiunile muntoase îndepărtate, la altitudini de peste 800-1.000 m. În cele mai multe zone de pe campiile nordice, P. tomentosa nu se poate dezvolta bine, prin urmare, plantarea lor ar trebui să fie limitată. Cu toate acestea, în estul Kansu, partea de nord a râului Wei, Beijing și de sud Liaoning, P. tomentosa creste bine, așa că ar trebui să fie plantate în aceste domenii.

Ca o concluzie trasă de mine personal ordinea în care e de preferat să plantam este Paulownia Elongata apoi Paulownia Tomentosa în functie de zona. Și pentru ca suntem la subiectul Paulownia Elongata vă prezint mai jos un scurt filmulet cu un arbore de Paulownia Elongata în România vârsta aproximativa 4 sau 5 ani de crestere.

NOTA: Cuvintele în engleză care au fost trecute în paranteză nu am știut / gasit un cuvânt potrivit să le traduc așa le-am trecut așa, poate în viitor voi gasi un echivalent.

Sursa: Aceste informatii prezentate aici au fost scoase din materialul cu numele 71235.pdf oferit public de Chinese Academy of Forestry Staff.

Reclame

79 Responses to Paulownia Elongata

 1. hapylica says:

  Frumoasa prezentare.Filmul arata alura supla a paulowniei elongata ,in sensul ca are coroana foarte sus.Arborele mai mic am impresia ca are 3 max 4 ani.
  Succes pe mai departe!

 2. Stelica_33 says:

  Multumim.
  La multi ani!

 3. DORIN says:

  rezista la clima din suceava???

 4. Alecos says:

  clima din timis este potrivita pentru P.elongata ?

  • Lucian Covaci says:

   Da, În banat si campia de vest a Romaniei se poate pune P. Elongata linistit.

   • DORIN says:

    dar in suceava ??

   • Lucian Covaci says:

    În Suceava eu nu recomand Paulownia Elongata.

   • DORIN says:

    am vazut ceva la falticeni dar nu stiu de care este ,,,,,,, care ar merge ? tinind cont ca iarna depaseste si minus 30 grade……….

   • Lucian Covaci says:

    Erau de un an sau 2 ani ? Sau erau arbori maturi ? Posibil sa fie Paulownia Tomentosa sau Paulownia Shantong (hibrid).

   • DORIN says:

    erau la al doilea an cam la 6 m lemnificati…

   • Lucian Covaci says:

    La varsta asta nu poti sa îti dai seama ce Paulownia e decat daca îl întrebi pe proprietar.

 5. Les says:

  Bună. Sunt foarte interesant de acesti copaci de paulownia. Vreau sa încerc sa văd ce iese. Am pământ destul si am măsurat și Ph are 5.5 sunt de linga Baia Mare. De unde as putea sa imi procur vre-o 10 copacei sa vad cum merg in citeva luni.poti livra oriunde in tara? Mulțumesc. Poate o sa va contactez telefonic zilele următoare.

  • Lucian Covaci says:

   Buna Ziua,
   Da pot trimite oriunde în tara prin curierat rapid, azi îi trimit maine ajung. Dar trebuie sa achitati si taxele de curier.
   Ph-ul terenului este cam la limita inferioara, dar nu este problema.
   Important este sa verificati si procentul de argila continut. Cu cât mai putin cu atat mai bine.
   Numai bine,

  • Filip says:

   am eu cativa si sunt din Baia Mare

 6. Marius says:

  In partea de S-V a romaniei la Campie care dintre specii se poate pune tomentosa sau elongata?Si daca este posibila o comanda de cativa puieti sa vad cum evolueaza.(nr. contact)

  Va multumesc!!

 7. sebastian g says:

  buna seara. in teleorman ar putea creste si care din ele?

 8. MARIUS says:

  BUNA SERA AS DORI SA PLANTEZ LA FOCSANI ELONGATA

 9. codrin eugen says:

  Buna tuturor.Ma numesc eugen si sunt din DEVA .am fost laFELIX la d-l DAVID de unde am cumparat 10 puieti pe care i-am plantat intr-o zona muntoasa pe crisul alb.Spersaiasa ceva ,dar mai vorbim la primavara.

 10. Toma Iulian says:

  Buna seara.Ma numesc Iulian detin o suprafata de 1,7 h undeva in zona Lehliu Calaras imi puteti da un sfat in legatura cu ce plantatie de paulownia s-ar preta cel mai bine in aceasta zona.Va multumesc.

 11. Cleoboy says:

  elongata rezista in constanta ? 🙂

 12. hapylica says:

  Zona 7 este Constanta si toata lunca Dunarii inclusiv Bucuresti.

 13. buna ziua. am si eu o intrebare. Dupa cele 2-3 cicluri de crestere (9-12 ani) cum se procedeaza cu extragerea radacinilor din teren?

 14. hapylica says:

  Durata de exploatare a paulowniei este de 100 ani,de unde ati scos doar 2-3 cicluri de crestere?Cred ca exctractia se face la fel ca la plopii de pe marginea soselelor,cu utilaje speciale.Dupa 100 de ani se merita o astfel de operatie.

 15. airam says:

  ai putea sa numesti bibliografia folosita??As avea nevoie de poze [t lucrarea de ;icenta

 16. Botond says:

  As vrea sa pun si eu cateva paulownia si am o intrebare. Am pamant la tara, departe de casa si nu as putea sa ii ud des. Este o problema mare sau numai vor creste mai incet?

  • Dorin B says:

   Salut. Este necesar sa fie udati daca vreti sa faceti ceva, macar de 4-5 ori pe an, cand e foarte cald sau nu a plouat de ceva timp, etc. Altfel de unde cresterea foarte rapida?
   Numai bine!

 17. felecan radu says:

  buna ziua, sunt din satu mare si as dori sa stiu daca pot planta elongata aici.

  multumesc frumos

  cu respect

 18. Andrei says:

  An vazut can elongata nu rezista LA frig

 19. hapylica says:

  Am uitat sa pun virgula dupa au rezistat.Cele mici de 4-5 cm au degerat celelalte mai mari sunt verzi

 20. Cipri says:

  Salut Lucian, In zona Alba Iulia ce paulownia ar fi indicat de pus? as fi interesat de seminte , e tarziu sa le pun acum? mersi

 21. Lehaci Ionut says:

  Salutari. Sunt din Judetul Bistrita-Nasaud si detin o parcela de teren undeva spre sudul judetului, spre zona de Campie. M-a gandesc ca ar merge Tomentosa si daca doresc sa infiintez o plantatie ce imi propui? e tarziu sa incep acum germinarea sau sa incep in toamna pentru primavara? Multumesc Ionut

 22. Radu says:

  Buna ziua,as vrea sa incep o plantatie de Paulownia.Sunt din Bistrita Nasaud dar plantatia as vrea sa o fac undeva langa Târlișua pe 1 ha sau 2. Ce imi recomandati,tomentosa sau elongata?

  • Lucian Covaci says:

   Salut, Dintre cele doua soiuri de Paulownia îti recomand Paulownia Tomentosa. Cu Paulownia Elongata e mai riscant deoarece rezista doar pana la -15 grade C maxim -18 grade C.

 23. dannyy18 says:

  Salut Lucian.In Giurgiu ce specie recomanzi?Tomentosa sau Elongata.
  Multumesc

 24. Ela says:

  Buna ziua, vreau sa platez Paulownia si nu stiu ce soi sa aleg Tomentosa sau Elongata? tin sa mentionez ca am doua feluri de teren in judetul Alba, unul e in Muntii Apuseni, langa Campeni, unde iernile sunt mai geroase, iar celalalt in zona Teius, Stremt, la cativa km de Alba Iulia, ce soi imi recomandati si in ce zona? E tarziu sa pun seminte la germinat acum sau doar la toamna? Multumesc!

  • Lucian Covaci says:

   Va recomand doar Paulownia Tomentosa ! Deja e tarziu, dupa 1 iunie nu mai este timp ca sa îi si plantati anul acesta !

   • Ela says:

    Si ce-mi recomandati la toamna sau doar in primavera sa pun seminte la germinat?

   • Lucian Covaci says:

    Eu recomand sa pui semintele la germinat începand cu 1 februarie pana pe 31 mai.
    Toamna nu recomand decat daca vrei sa îi treci iarna în casa sau sa verifici daca semintele germineaza 🙂

   • Ela says:

    Multumesc frumos!

 25. Ionescu Bogdan says:

  Buna ziua,

  As vrea sa incerc sa plantez cativa puieti de Eloganta sa vad daca merg in zona mea (30 de km sud de Pitesti) Vindeti si puieti si seminte? si daca da, va rog sa-mi spuneti daca se mai pot planta acum puietii?

  Va salut

  • Lucian Covaci says:

   Salut,

   Puieti de Paulownia se mai pot planta înca, cu conditia sa îi tai de jos la sfarsitul luni martie anul urmator.
   Îti trimit un mail.

 26. Ioana Cacescu says:

  Buna ziua,am plantat in Campina 20 de puieti pentru lemne de foc in mai(aveau 15 cm) .Intrebare: cand e cel mai bine sa ii tai?La sfarsitul toamnei sau la inceputul primaverii?Sau e mai bine sa nu ii tai?Multumesc .

 27. alin says:

  Buna ziua,am si eu o intrebare am deja o plantatie de paulownia si ma intereseaza ce trebuie sa fac inaite sa vina iarna sa reziste frigului ?au acum cam 45 zile de cand sunt plantati in pamant normal si o crescut mai bine de 20 cm total ca inaltime cred ca ajung undeva la 50 cm pate si mai bine uni din ei ,ce sfaturi puteti sa-mi dati ?Multumesc .

 28. Flavian says:

  Buna seara,

  As dori sa i-au legatura cu dumneavoastra si sa va adresez cateva intrebari in legatura cu aceasta cultura. Am inteles ca sunteti din Jud. Neamt…

  • Lucian Covaci says:

   Salut.
   Nu sunt din judetul Neamt, sunt în judetul Ilfov.

   • Caluian Liliana says:

    Buna ziua!Am cateva rasaduri de Paulownia Shantog,in ghivece din 15 iunie 2015.Au 10-15 cm si le cad frunzele,apoi se usuca.Pe timpul verii le-am tinut afara,dar acum le tin in casa.Cum sa fac sa traiasca pana in primavara ? Sunt din Galati.
    Multumesc!

   • Lucian Covaci says:

    Nu înteleg de ce nu le-ai plantat pana cel tarziu în august ?! ( Probabil ca nu ai terenul înca sau locul pregatit )
    Trebuie sa le tii la o temperatura minima de 21 de grade C pana la maxim 28 sau 29 grde C și lumina rece de 6500 K ce cel putin 1500 lumeni/m. Din punctul meu de vedere este normal sa le cada frunzele iarna și sa intre în repaus vegetativ. Deci NU mor.

   • hapylica says:

    Puietii de shantong nu rezista primul an afara,este un hibrid care rezista dupa aceea la -24 grade lejer.Eu i-am bagat la subsol.

 29. Gigi Roman says:

  Buna ziua! Am o parcela de teren de vreo 70 de ari, in panta(vreo 15-20%) si intentionez sa o plantez pentru a o feri de alunecari. Solul este destul de tare, vegetal vreo 40 cm iar restul destul de pietros. Credeti ca plantarea de Paulownia ar fi indicata? Multumesc!

 30. Beny says:

  Foarte frumos. Esti tare

 31. Aurelian Stefan says:

  Buna ziua, doresc sa creez o perdea de vegetatie inalta de 7-8 intr un timp scurt. Zona este pozitionata pe nord si la 2 metrii de casa . imi recomandati Pawlonia ca specie pe care sa o utilizez? Lungimea este de 19 metrii. Va multumesc, Aurelian Stefan

 32. Marius says:

  Buna ziua. Am primit doi puieti de Tomentosa. I-am plantat in gradina (de doua saptamani). As dori sa ma sfatuiti cum trebuie sa ii ingrijesc pentru a deveni copaci ornamentali si daca ii mai pot muta (i-am plantat foarte oproape). Multumesc.

 33. Chiril says:

  Salut Lucian!
  Ce parere ai de hibrizii scumpi ce se vant la greu la noi insotiti de reclama mare…
  Paulownia st4 si paulovni cotevitsa2?
  Multumesc!

 34. Mihaela says:

  Bună seara, te rog sa îmi spui pentru zona Buzău ce fel de puieți recomanzi ? As vrea sa mai cumpăr și pt curtea mea din zona Titu Db.

  • Lucian Covaci says:

   Pot sa îti recomand si Tomentosa și Elongata. Totusi îti recomand mai mult Elongata sa pui cu conditia sa îl tai de jos dupa primul an de la plantare.

   • Mihaela says:

    Mulțumesc pt răspuns ! Te rog sa îmi spui unde ne putem vedea, as dori sa și cumpăr puieti. Locuiesc în Buc.

   • Lucian Covaci says:

    Buna seara, puieti de Paulownia Elongata voi avea la primavara dupa 1 mai. Ma gasiti la numarul de telefon 0762 699 216.

 35. irina says:

  buna ziua, doresc sa infiintez o platatie de Elongata in Jud Vaslui pe lunca Barladului. Ati putea sa-mi spuneti daca acesta specie rezista la temperaturile din zona, respectiv -20 ; -22 C. ? pe o suprafata de 1 ha, cam cati copacei se pot planta.? multumesc mult

 36. nicu says:

  la ce distanță se plantează, să nu afecteze fundația casei ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: